baranja1Vinogradi su smješteni u Baranji na krajnjem sjeveroistoku Hrvatske na lesnim obroncima Banske kose (Baranjska planina, Banovo brdo) na kojima postoji vrlo izraženo mikroklimatsko djelovanje rijeke Dunav koja teče u neposrednoj blizini.

Prosječna nadmorska visina na kojoj su zasađeni vinogradi je 180 metara.

Tlo je prašinasto, sastavljeno od kremena i glinenca, žućkasto, praporno, propusno i kao takvo pogodno za uzgoj vinove loze.

Navodno je nastalo taloženjem pustinjskog pijeska kojeg su snažni vjetrovi donosili iz Afrike do prije 10.000 godina u ovo područje.

Baranja ima umjereno kontinentalnu klimu, a po prosječnoj godišnjoj količini oborina (642 mm) ubraja se među najsuše dijelove Hrvatske.

Prosječna godišnja temperatura iznosi 10,7 °C. Na području Baranje najčešće puše sjeverozapadni vjetar.

Srednje siječanjske temperature zraka kreću se između –2 i 0 ºC, a srpanjske od 18 do 22 ºC. Padaline su dosta ravnomjerno raspoređene tijekom godine, s proljetnim i jesenskim maksimumom. Početkom ljeta i u proljeće padaline su konvekcijske, a jesenski maksimum je vezan uz prolaz ciklona.

baranja2 baranja3 baranja4 baranja5 baranja7 baranja8 baranja9 baranja10 baranja11 baranja12 baranja13

Snijeg se zadržava različito dugo na tlu, najčešće do 40 dana godišnje.

Posljednjih godina, na žalost, svjedoci smo značajnim odstupanjima od ovih ustaljenih klimatskih obilježja.

U svakom slučaju, odlično tlo baranjske Banske kose i pogodna mikroklima uvjetovana neposrednom blizinom moćnog Dunava, preduvjeti su da vinova loza koju tu brižno njegujemo daje izvrsno grožđe pogodno za proizvodnju najboljih vina.

Naši vinogradi kreirani su na način koji osigurava optimalan prinos po trsu kako bi se u svakoj bobici grožđa dobio uravnotežen odnos sladora, kiselina i aroma.

Jer, kaže se, proizvodnja vrhunskog vina počinje u vinogradu.

Nalazišta ostataka rimske civilizacije na obroncima Banske kose pokazuju da je i prije dvije tisuće godina ovo područje bilo poznato kao vinorodno.